Tips och råd för studenter

Genom att bredda sina vyer till kommuner utanför tullarna ökar du dina chanser till ett studentboende. Pendeltåg, tunnelbanan och bussarna går både tidigt, sent och ofta i Stockholm. En del kommuner har bostadsgaranti och ger förtur till studenter som studerar i kommunens campus.

Många löser sitt boende under studierna genom att hyra ett rum hos någon, dvs. bli inneboende.

Ett annat tips är att leta korttidskontrakt då det inte är lika många som söker det och dessutom är hyran oftast lägre vid korttidskontrakt då det är svårare att få den uthyrd.

En del studenter går ihop och letar efter en större lägenhet tillsammans för att bli rumskamrater och delar på hyran.

En rekommendation är att gå med i grupper på Facebook. Exempelvis finns grupperna ”Studentbostad i Stockholm” och ”Studentbostad i Uppsala” där både privatpersoner och fastighetsbolag annonserar ut lediga studentbostäder och rum. Du kan även publicera ett inlägg om dig själv och vad du söker för boende.

En del kårer och studentnationer tillhandahåller bostäder till sina medlemmar, det kan därför vara en fördel att gå med i en studentnation.

Det finns även studentbostäder som drivs av stiftelser där exempelvis nykterister eller blivande präster mm. har företräde. Genom att bli medlem på Hyradirekt.se får du tillgång till ett student-fastighetsregister där det framgår vilka dessa är hyresvärdar är. Dessutom får du en notis direkt i mobilen så fort en studentlägenhet blivit ledig vilket ger dig en stor fördel då studentlägenheter oftast inte ligger ute mer än några få dagar.

Väljer du att hyra i andrahand gäller det att vara försiktig och inte betala någon hyra eller deposition förrän du sett bostaden och skrivit kontrakt. Genom att gå via en andrahandsförmedling kan du vara tryggare men de tar oftast ut en avgift.

Även om du inte får en studentbostad vid höstterminstarten så ska du inte ge upp. De långa studentbostadsköerna vid terminsstarten visar ibland en förvriden verklighet då trycket på bostäderna minskas när skolorna väl börjat. Det är exempelvis kortare köer under vårterminen.