Frågor och svar

Frågor och svar Allt du behöver veta.

Hur fungerar Hyradirekt?

Du som söker bostad registrerar som medlem med din e-postadress på Hyradirekt.se. Vi övervakar sedan åt dig både fastighetsvärdars webbplatser som söker förstahandshyresgäster och andra webbplatser som annonserar ut andrahandsbostäder. Oftare än vad man tror annonserar fastighetsägarna själva om lediga förstahandskontrakt till bostäder. Dock ligger lägenheterna inte ute under någon längre tid vilket innebär att man måste vara snabb med ansökan på bostäder som annonseras på detta sätt. Då vi med automatik övervakar ett stort antal aktörer och fastighetsägare samtidigt kan vi på detta sätt spara både tid och pengar åt dig som söker bostad. Direkt en bostad läggs ut på någon av de övervakade webbplatserna kommer vi genast att via mail, sms eller innom kort vår mobilsida informera dig om att en ledig lägenhet annonseras.

Utöver att vi söker av nätet med automatik för att du skall få den snabbaste möjligheten till information om att en ny bostad är ledig kommer du också få tillgång till ett stort antal fastighetsvärdar som tar emot intresseanmälningar för dess interna bostadskö. På så sätt skaffar du dig ytterligare en möjlighet till att i framtiden få erbjudande om ett förstahandskontrakt.

Fungerar tjänsten?

Vi kan naturligtvis inte garantera att du får en lägenhet, men för att öka dina chanser betydligt gäller det att regelbundet besöka olika fastighetsvärdars webbplatser samt andra sidor för bostäder. Då många hyresvärdar lägger ut lediga objekt på nätet istället för att använda sig av en extern bostadskö gäller det att ha timing, lite tur och vara tålmodig.

Ofta går lägenheten till den som är "först till kvarn" med att anmäla sig eller att hyresgästen väljs eller lottas fram bland de som är snabbast att anmäla intresse. Det betyder att du regelbundet måste övervaka webbplatser. Det kan naturligtvis vara nästintill omöjligt att hela tiden kunna och hinna övervaka alla sidor jämt och ständigt. Men på hyradirekt får du information via mail eller mobil i samma minut en bostad läggs ut bo nätet. Det innebär naturligtvis att du ligger steget före, men det betyder även att du måste hålla kolla på mail eller sms och att snabbt anmäla intresse på lediga bostäder. När du svarar på en ledig bostad försök förklara familjeförhållanden, arbetsförhållanden och varför du/ni skulle passa bäst som hyresgäst.

Har ni någon bostadskö?

Vi på Hyradirekt har inte någon egen bostadskö utan idén bygger på att man själv gör intresseanmälningar på lediga första och -andrahandslägenheter man får information om via e-post eller mobil. För att ytterligare utöka dina chanser till en lägenhet ger vi dig tillgång till vårt omfattande fastighetsregister där du själv kan anmäla dig till ett stort antal bostadsköer. Med vårt system har man mycket större chans till en lägenhet eftersom man snabbare får information om när lägenheter blir lediga. Ytterligare kommer du få uppgifter om ett stort antal fastighetsägare som erbjuder anmälan till sin interna bostadskö. På så sätt skaffar du dig också möjlighet för framtiden att bli erbjuden ett förstahandskontrakt.

Vad kostar det

Kostnaden för ett medlemskap på 30 dagar är 199 kr. Då ingår bevakning av både förstahandskontrakt och andrahandskontrakt från ett stort antal webbplatser i realtid. Som medlem kommer du dessutom att få ett register med ett stort antal fastighetsägare som inte annonserar sina bostäder utan där du måste ställa dig i deras interna bostadskö. Detta gör att du även på sikt kan hitta din drömbostad.

Uppsägningstid?

Du förbinder dig inte till något mer än den period du beställer. Däremot förlängs ditt medlemsskap med automatiskt tills det sägs upp. Betalning sker månadsvis och betalas i förskott. Uppsägning måste ske minst 3 dagar innan dragning för ny period påbörjas. Inga pengar återbetalas efter att ny period påbörjats och betalats.

Förstahandskontrakt eller andrahandskontrakt?

När du blir medlem på Hyradirekt kan du själv avgöra om du endast vill söka första- eller andrahandskontrakt eller om du vill söka båda. Varje objekt kommer vara märkt vilken uthyrningsform den har.

Vad krävs för att få en lägenhet?

För att få ett förstahandskontrakt är kriterierna inte helt lika för alla fastighetsägare men grundprincipen brukar vara:

Vissa bostäder är specifika boende, exempelvis seniorboende eller studentboende vilket då kräver motsvarande sökkriterier. Är det ett seniorboende måste man ofta exempelvis vara över en viss ålder för att söka och är det ett studentboende krävs ofta att man studerar.

Allmänna tips

När du skall hyra en bostad i andra hand finns det vissa saker man bör tänka på.

Var observant och försiktig och tänk på att: